Ponechme stranou, že je to americký terorismus a vydírání, které dělal naposledy celosvětově Adolf Hitler, když zakládal Velkoněmeckou říši a jak dopadl. Tentokrát si položme otázku, a dejte si na ni sami odpověď. Teda, je li nějaká.

 

Na zemědělství sankce pomohly Rusku k soběstačnosti a dokonce k vývozu některých komodit jako pšenice, kdy se stalo největším vývozcem na světě. Sankce přes rating a následná devalvace rublu snížila Ruské zadlužení a posílení domácích firem. Sankce na vývoz ropy posílily ruské státní rezervy, nákup zlata a cena zlata jenom za minulý rok stoupla o 18%.

 

Nyní USA vyhlásily sankce na pokládku potrubí Nord Stream II. A výsledek?

Americký Kongres schválil 12.12.2019  sankce vůči firmám spojeným s plynovodem Nord Stream 2, který má po dně Baltského moře přivádět plyn z Ruska do Německa. Sankce byly zakomponovány v balíčku zákonů k rozpočtu na obranu! Už toto je záhadou.

Sankce jsou namířené proti provozovatelům plavidel, která pracují při pokládání potrubí pro plynovod v Baltském moři. Doposud bylo postaveno více než 2100 kilometrů plynovodu, chybí ještě asi 300 kilometrů. Podle zákona má americký ministr zahraničí po domluvě s ministrem financí do 60 dnů informovat Kongres, která plavidla byla při budování plynovodu nasazena a které firmy je pro to daly k dispozici. Na manažery těchto firem a jejich hlavní akcionáře má být uvalen zákaz vjezdu do Spojených států a pokud mají platná víza, přijdou o ně. Mají být také blokovány transakce těchto lidí, jež se týkají jejich obchodních zájmů ve Spojených státech.

A těmi nejvíce poškozenými jsou... Trá da dá? Americké sankce jsou namířeny právě proti provozovatelům lodí, které mají na starosti pokládku potrubí v moři. Tedy nikoliv Rusko, jak by se mohlo zdát, ale Švýcarsko-nizozemská společnost Allseas, jejíž lodě okamžitě zastavily práci a pokud se nebude pokračovat, mohou navíc dostat od Německa a Ruska sankce (oprávněně) za nedodržení smlouvy a Rusko tam okamžitě převede lodě z jiné části, protože tam je již s pokládkou potrubí hotovo. Švýcarsko-nizozemská společnost Allseas již uvedla, že kvůli americkému zákonu pokládání potrubí pro Nord Stream 2 pozastavila. Předseda zahraničního výboru ruské Rady federace Konstantin Kosačov na to  podle agentury RIA řekl, že Rusko se musí držet časového harmonogramu.

Takže to poškodí Švýcarsko a Holandsko. Kdo to pochopí?

 

 
A proč naši pseudodemokraté neřvou, že nás USA vydírají?
 

Důležitou roli při transportu ruského plynu přes Nord Stream 2 by mělo mít i Česko. Přes něj bude směřovat většina suroviny, kterou plynovod dopraví z Ruska do Německa. K projektu Nord Stream 2 bude připojeno plynovodem Eugal, který je prakticky hotový. Tato trasa umožní tranzit ruského plynu do Bavorska, Rakouska, Itálie či Chorvatska. S žádnými komplikacemi při dostavbě projektu se nepočítá, věří Český plynárenský svaz. „Dle našich informací by se sankce neměly přímo dotknout ČR a jejích subjektů a také by neměly zabránit dostavbě plynovodu Nord Stream 2,“ sdělila mluvčí svazu Lenka Kovačovská.

 

Také si  pokládáte otázky k drzosti útočení amerického kongresu na jiné státy, když sami zoufale hledají "novičoka", který ovlivnil volby v USA, zvolil Trumpa prezidentem a hledá záminku pro impeachment na Donalda Trumpa v jakémsi vměšování a další zhovadilosti? Jakým právem se tedy USA vměšují do obchodních záležitostí jiných států a ještě na ně uvalují teroristické zákony?

 

A hlavně, komu jsou tedy všechny sankce ve skutečnosti určeny? Nebo se Kongres USA skládá pouze z pomatených a zapšklých zoufalců, kteří nemohou pochopit, že USA jdou ke dnu a ztratily gloriolu nejbohatší a nejlepší země světa?