Kdykoliv se začne mluvit o sta miliardách, odcházejích do zahraničí, vypukne vyrvál: buď je to lež, nebo, pololež, "Demagog" tvrdí, že je to zavádějící, že cenzura na sociálních sítích díky "Demagogům z Demagogu" je proto očistou lidské mysli boje proti nepravdě. Skutečně?

 

Toto je na "Demagogu", který prý demagogem není, proto může žádat cenzuru

Piketty ve skutečnosti pouze formuluje postoje východoevropských lídrů, nikoli své vlastní. Z těchto důvodů jsme obsah pro uživatele Facebooku a Instagramu označili jako částečně nepravdivý. Podpis: Demagog.

 

Sami sice přiznávají, že nic pořádně neví, tak to berou, jak si myslí, že je to správné. Ale možná že jo, možná také, že ne. Tak se podívejme na jeden segment, nejvíce viditelný: banky a dojná kráva Česká republika.

 

Kdo končí pojem "zdraví bank" a začíná nenažranost?

A to je to, oč jde! Schillerová a mnoho dalších odmítá dodatečné zdanění bank, protože je to prý jaksi nesprávné, protože banky tvoří páteř ekonomiky, a protože a protože a pokud vyssajeme banky, tak ekonomika se zhroutí. Jenomže co je pojem zdraví bank? Když má dostatečné zásoby peněz při případné krizi, nebo sta miliard, které odtečou na Seychely či kamkoliv jinam, jenom ne dosystému, ve kterém tyto zisky vznikly?

 

 Někdo by totiž měl už konečně říct, co je zdraví bank. Když se dělají zátěžové zkoušky, víme dolní hranici: Pokud se v zátěžovém scénáři některé banky dostávají pod regulatorní minimum 8% kapitálové přiměřenosti, ČNB zveřejňuje celkovou výši nového kapitálu potřebného k nápravě stavu. Jenomže jsou sta miliard vyváděná do zahraničí přiměřená na horní hranici? A kde je ta hranice, ukazující sprosté okrádaní občanů státu, z kterého odtékají?

 

Pokud by se taková částka investovala zpět do ekonomiky, byl by růst hrubého domácího produktu výrazně vyšší. Téměř polovinu z této částky však banky posílají do zahraničí.

Rok

Zisk bank v miliardách Kč

2009

59, 740

2010

55, 656

2011

53, 337

2012

64, 307

2013

61, 048

2014

63, 092

2015

66, 373

2016

73, 948

2017

75, 906

2018

82, 055

2019

90,900

 

Odliv peněz z České republiky je alarmující

Za rok 2018 skončilo v zahraničí ve formě dividend celkem 294 miliard korun z celkových 414 miliardy korun zisku, který v České republice vytvořily firmy se zahraničními vlastníky. Zisky zahraničních vlastníků firem tak přesahují 8 procent hrubého domácího produktu České republiky. Pouze 120 miliard korun z této částky vlastníci reinvestovali zpět do tuzemské ekonomiky. Zatím nejvíce peněz odteklo do zahraničí v roce 2016, kdy zahraniční vlastníci poslali za hranice 313 miliardy korun.

A kde je započítáno vnitropodnikové účetnictví a další čachry, kdy odhad je v celkové hodnotě více jak 500 miliard korun a to je suma, kterou si tato vláda půjčila a ministryně v čele s Maláčovou tak (včetně Plagy) svědomitě vyssávají.

 

Jen tak směrem k "Demagogovi", který se prohlašuje za správce "zaručené" pravdy jako Evropské hodnoty a další samozvaní experti: zahraniční vlastníci českých firem si loni ze svých zisků v Česku rozdělili na dividendách rekordních 298,8 miliardy korun. (Bez zaúčtování "vnitropodnikového účetnictví", odhadováno na stejnou sumu) Tak co, Demagogu, nežerou a nemlaskají a my necálujeme? Ó my se máme...