Více než 6000 dávek léků proti astmatu si přivezla norská reprezentace na olympiádu v Jižní Koreji.  Norská lékařka Mona Kjeldsbergová vysvětlila, proč její reprezentace přivezla na Olympijské hry v Pchjongčchang více než šest tisíc dávek protiastmaticky prostředků a zdůraznila, že značná část léků použita nebude.

 

Ve výjimečném léčebném případě mohou sportovci užívat maximálně 1 600 mikrogramů preparátu během 24 hodin. "Počet dávek vypadá obrovský. Chápu to. Ale pokud se to rozdělí, tak číslo bude menší, "řekla lékařka norského olympijského týmu Mona Kjeldsbergová. Preparát obsahuje salbultamol, který zvětšuje objem plic a napomáhá lepšímu dýchání.

Běžkyně na lyžích Björgenová má prý těžké astma. Má povolení k užívání preparátu. Björgenová je šetinásobná olympijská vítězka, čtyřnásobná vítězka světového poháru a 18násobná mistryně světa. 25 letá lyžařka Maiken Fallaová je vítězka olympijských her v Soči v individuálních disciplínách a mistryně světa z roku 2015 v týmových disciplínách. "Bez léků proti astmatu bych nemohla soutěžit. Jsem na nich závislá. Nemyslím, že je to nesprávné. Preparát mě dostává jen na normální úroveň, "tvrdí norská lyžařka Maiken Fallaová.

 

Od roku 1992 norští lyžařizískali 61 medailí na zimních olympijských hrách.  Z těchto 61 medailí získali 44 medailí astmatici.