Pokud ho nedonutil Putin, což by mohla být polehčující okolnost, je pravděpodobné, že fraška s novičokem začala drtit briskou vládu Therezy Mayové.

 

Před několika hodinami totiž rezignoval i ministr pro brexit David Davisa a nahradil ho, jak zdůrazňují masmédia, žid z České republiky Dominic Raab, který je synem židovského uprchlíka z Čech.

 

Podle některých členů vlády, kteří jsou zastánci tzv. „tvrdého“ brexitu, tedy úplné odluky od unijních struktur, je vládní brexitový plán příliš měkký. Mnohým vadí lavírování kolem brexitu, které zneužívá Brusel k vydírání. A odváděním pozornosti k novičoku, odvolávání ruských velvyslanců bez důvodu, natož vyšetření, už mnozí nadále nechtěli snášet. Velká Británie tím byla stále oslabována a podnikatelé strašeni, že málem umřou hlady, když budou brexit podporovat. Co ale skutečně je za dramatickou eskalací asi ještě pár týdnů vědět nebudeme.

 

Možná se jenom dozvíme, že to zavinil Putin...

 (Jenom pro připomenutí: Otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala nervově paralytickou látkou novičok osobně nařídil ruský prezident Vladimir Putin. Závažné obvinění vznesl britský ministr zahraničí Boris Johnson před čtyřmi měsíci. Dnes při odchodu připusti, že vůbec nic nikdo neví. Ale ruští diplomaté byli bez byť malinkatého důkazu vyhnáni hned.)