Spojené státy americké se pokusily o státní převrat ve Venezuele. To je čisté barbarství, že USA vrací svět zpět do doby studené války, kdy zběsile zvrhávaly suverénní vlády v zemích Latinské Ameriky a financovaly krvavé režimy.

překlad ze slovenštiny

ĽUBOŠ BLAHA



USA bezostyšně porušily suverenitu Venezuely

Jedná se o zjevné porušení mezinárodního práva, hrubé intervence v svrchovanosti jiné země a nebezpečný precedens, který musí být odsouzen celým světovým společenstvím, pokud má národní svrchovanost stále nějaký smysl.

Pokud to projde ve Venezuele, ani my na Slovensku se nemůžeme cítit v bezpečí. Jde o všechno - jde o budoucnost, o mír, o záchranu zásady národní suverenity.

Nechte Sanderse prezidentem USA - co vy na to?

Zajímalo by mě, jak by se Trump cítil, kdyby byl Bernie Sanders dnes prohlášen za prezidenta USA a ostatní státy by ho vesele uznávali jako vedoucího státu. Protože to Američané udělali ve Venezuele. Byly zachovány jako medzinárodno-právní .

Tady nejde o to, co si myslíte o režimu ve Venezuele. Taky nejsem fanoušek prezidenta Madura, který udělal příliš mnoho chyb, abych ho bránil. Vždy jsem se hrdě hlásil na Huga Cháveze, ale Madura je úplně jiný.



Nemusíš milovat Madura, ale Venezuela je suverénní stát!

Venezuela je však suverénní stát. A jakékoliv pokusy o převrat v USA nebo jiné pravomoci jsou naprosto nepřijatelné.

To není jen o Venezuele, jde o to, zda je mezinárodní právo stále v platnosti, nebo USA právě začaly casting na státy, které se jim nelíbí.



Rusko na straně Venezuely, fašisti na straně převratu

Na straně Venezuely jsou všechny režimy levého křídla v Latinské Americe, včetně Mexika, Kuby nebo Bolívie. Za Venezuelu se postavilo i Rusko, které obvinilo USA z pokusu o převrat.

Proti svrchovanosti Venezuely se postavil fašistický režim v Brazílii, neoliberální režim v Argentině, oligarchický režimu v Paraguayi a ve státech Hondurasu a Guatemaly - všechno jsou americké loutkové vlády.

Svět musí vyjádřit solidaritu s Venezuely. Protože dnes Američané vezmou suverenitu Venezuely, zítra ji vezmou nám.

Jsme s tebou, Venezuelo!

Yankee, běž domů!

 

Doplnění: Pane Blaho, v jednom se mýlíte - na straně Madura stojí nejen levicoví lidé, ale i pravicoví, neboli všichni slušní lidé. Můžeme si myslet cokoliv, bídu však nezavinil Maduro, ale stejně jako na Kubě embargo a sankce USA, které si myslí, že mohou vydírat kde koho. Nemusím mít rád Madura, ale lidé vědí, jak na tom Venezuela je a nemuseli ho volit, i kdyby bylo 90% médií v jeho rukách. Zvolili ho a dnes v USA demokracie pláče. Možná s tou Brazílií a fašismem to trochu kulhá, ale s myšlenkou o Venezuele principiální souhlas!