Porvali se jak koně: USA zaútočily na Rusko přes břidlice a sankce, Saudové byli jak ten černý vzadu a manipulovali s cenou. A koronavirus nebyl spouštěčem: tím byl celosvětový pokles a pandemie pouze odhalila, kdo je kdo, kdo je král, kdo je nahý, neboli kdo na tom jak skutečně je.

V článku o hroucení USA někteří poctivě argumentovali údajnou chybou (odkaz dole), že Putin nezaútočil na USA a Saudskou Arábii přes ropu, ale naopak Saudská Arábie zvýšila těžbu a tím se zhroutila cena. Je to pravda a přitom to není pravda.

 

A Saudská Arábie přistoupila jako poražený na podmínky Ruska a s ní dalších 32 států, které se účastnily nejnovějších dohod OPEC+.

 

Rusko a Saúdská Arábie, hlavní zástupci dohody, vezmou na sebe polovinu celkového snížení produkce aliance. Budou to provádět z vlastní referenční základny 11 milionů barelů denně, na 8,5 milionu, 9 milionů a 9,5 milionu v každé fázi.

 Drama v USA včetně dalšího dluhu více jak 2 bilionů dolarů je popsáno podrobně dole v odkazu. Zde je jenom doplnění včetně důsledků, které dopadly na Saudskou Arábii, když si dovolila vydírat Rusko a byla tvrdě ztrestána.

Saúdská Arábie si na trhu půjčila sedm miliard dolarů, vydala euroobligace v dolarech s termínem splacení pět a půl roku, deset a půl a dokonce 40 let. Ekonomové konstatují, že cenová válka zasadila ekonomice království silnou ránu a že Saúdové, kteří se do něj zapletli, jednali nerozvážně. Analytici varují, že se rozpočtový schodek bude i nadále zvyšovat. „Podstatné zvýšení dluhu z 20 % na 50 % HDP ohrožuje finanční stabilitu Saudské Arábie na dlouhou dobu dopředu,“ varoval John Sfakianakis, expert na Perský záliv z Cambridgeské univerzity.

 (Technické doplnění: přes všechna úskalí je dnes Rusko daleko nejméně zadluženou zemí na světě a z toho neuvěřitelně těží)

 

Ale ten následný šachový úder je ještě dramatičtější

kůň napadne krále, dá garde a bezmocnému soupeři sebere královnu

To, že Rusové zlomili odpor Saudské Arábie a současně USA už je dnes stále více lidem jasné. Ale... Daleko závažnější dopad to má opět na USA i z dalšího tahu Putina, který si "experti" neuvědomují, nebo to tají. USA prodávají Saudům obrovské množství zbraní za desítky miliard dolarů. Tím, že se Saudská Arábie dostává do krize, připravuje omezení nákupu zbraní z USA a tím zasadí Putin další tvrdý direkt americké ekonomice. Zbraně jsou  dnes nejdůležitější vývozní artikl a zasažení přes Saudy bude mít nedozírné a fatální následky pro USA.

Král je mrtev, ať žije král.

 

Kdo by to tenkrát tušil, prakticky 100 let (1917) po té

 

Když se vezme, že Rusko bylo v roce 2000 na kolenou a bankrot a v čele byl opilec Jelcin...

Prezident Putin má promyšlené tahy partie natolik, že by mu mohl závidět i bývalý světový šachový šampion všech dob Boby Fischer.

Když v roce 2000 prezident Putin po Jelcinovi přebíral Rusko, které bylo prakticky bankrot, nikdo na světě netušil, jakou změnu ve světovém řádu provede a co za dvacet let dokáže. A hlavně, jak Rusko vstane díky Putinovi jak Fénix z popela.

V roce 2000 těžaři, učitelé, a mnozí další neměli půl roku, rok výplaty, žili v chatrčích a pro obyvatele to byla hrůza a děs. Je rok 2020 a to, co měli pouze ve snu, stalo se skutečností. Rusové mohou být hrdí na svou zem i na svého prezidenta.

A Saudská Arábie? Žili si jak prasata v žitě, okázalé a bombastické stavby lákaly celý svět. A součástí bylo zbrojení a války. Práce nic, ropa jim dávala neuvěřitelné bohatství a moc.

Je rok 2020 a pokles světové ekonomiky před koronavirem už byl citelný, takže bylo jasné, že bude menší zájem o ropu.

 Ale jak neuvěřitelně strategicky toho využil dnes již nejmocnější muž planety Putin je neskutečné. A to vše cestou trhu, bez jediného výstřelu, bez raketových základen po celém světě...

 

Související

Nejmocnější muž planety Putin přitvrdil a zasadil USA smrtelnou ránu.